Собственик на предприятие по време на кампанията „Време е за ъпдейт“: Квалификацията и уменията са най-важни за работниците

Квалификацията, знанията и умения са на едно от първите места по важност за нашето предприятие, в което работят над 230 служители. Това заяви пред група безработни Красимира Петрова, един от собствениците на „БКК 95“ ООД в Монтана. Предприятието беше посетено от безработните по време на Националната кампания „Време е за ъпдейт“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“, която се провежда в Европейската година на уменията. Според Петрова в ерата на новите технологии човечеството изостава със знанията и умения за работа с тях. „Трябва да забравим за мисленето, че това, което сме научили в училище или в университета, ще е достатъчно“, подчерта Петрова. Тя е категорична, че в днешно време предприятията и работната сила са изправени пред предизвикателства, а само квалифицираните, знаещите и можещите хора успяват да оцелеят и прогресират в професията.

„БКК 95“ ООД е едно от най-добре оборудваните технологично предприятия в Северозападна България“, заяви Петрова. Тя разказа как фирмата е стартирала дейността си през 1995 г. като семеен бизнес с търговска дейност. В края на 1996 г. е започнало производството на мебели и компоненти, които се влагат в по-големи мебелни изделия, за да се превърне в един от основните доставчици на ИКЕА за България и света. Производствените бази са оборудвани с машини с цифрово управление, автоматизирани и модерни инструментални машини. Красимира Петрова подчерта, че технологичното оборудване на производството неминуемо води и до повишаване уменията на работниците и служителите, за да бъдат в крак с новите технологии. „Няма начин човек да остане на нивото, на което е днес. Независимо дали става въпрос за приложенията на телефоните ни или за социалните мрежи, това е бъдещето и то ще продължи да бъде такова. Затова искаме да мотивираме хората да влагат време и усилия за повишаване на знанията и уменията си“, заяви Петрова.

След посещението в „БКК 95“ ООД, безработните проведоха среща с трудов психолог и се запознаха с възможностите за включване в обучения и заетост, предоставяни от Агенцията по заетостта и финансирани с европейски средства. „В ерата на изкуствения интелект не е предимство да се работи с технологии и машини, това е изискване“, обърна се към безработните Анна Николова, заместник-главен директор в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ в Министерството на труда и социалната политика. Тя припомни, че по Програма „Развитие на човешките ресурси“ се предоставят много възможности за включване в обучения за квалификация, преквалификация, придобиване на дигитални, специфични и нови умения. Николова уточни, че по ПРЧР ще бъдат реализирани и различни мерки в подкрепа на предприемчивите българи, които имат желание да развият собствен бизнес. Според нея проактивното поведение и любопитството са в основата на добрата професионална реализация.

„Докато вървях из предприятието, цялата атмосфера ме върна години назад и си припомних историята на момче, което се ражда с множество увреждания. Майка му посвещава изцяло живота си в грижите за него. Момчето може да мисли, да пише поезия, но не може да изразява това, което е в него. Майка му успява да пресъздаде стиховете му, насочвана единствено от мигванията на момчето – с определен брой намигвания то показва коя буква от азбуката следва“, разказа на финала на срещата Николова. Момчето се превърнало във вдъхновение за много хора, а на въпроса от какво се вдъхновява самият той, отговарял: „Аз имам един талант – да пиша. Само с очите си мога да давам знак, затова ги използвам на 100%, за да пиша“. Посланието, което зам.-главният директор отправи към безработните е да използват на 100% таланта си, да бъдат любопитни и да преодоляват пречките, които сами си поставят, за да постигнат желаната от тях професионална реализация.

Покажи Още